Cum vindeti o proprietate?

Vanzarea unei proprietati imobiliare implica mai multe aspecte importante, tocmai de aceea dorim sa va prezentam cateva informatii cu privire la pasii pe care trebuie sa ii urmati.

Actele proprietatii imobiliare

Inainte de a pune in vanzare proprietatea dumneavoastra imobiliara trebuie sa va asigurati ca toate actele sunt in regula:

–  Dreptul de proprietate trebuie intabulat si pus pe rol la administratia financiara;

–  Succesiunea incheiata;

–  Impozitele platite la zi;

–  Daca este cazul, ipoteca radiata din caietul de sarcini al imobilului.

Atentie! Puteti pierde o oferta foarte buna sau un client daca toate aceste aspecte nu sunt verificate si puse la punct.

Trebuie sa aveti in vedere faptul ca, majoritatea cumparatorilor sunt informati, asadar acestia analizeaza mai multe oferte. Evident ca vor alege cea mai avantajoasa oferta gasita in functie de criteriile de selectie.

 

Pretul ofertei

Pretul depinde in mare masura si de perioada de timp in care doriti sa vindeti proprietatea imobiliara. O vanzare urgenta presupune intotdeauna un pret mai mic, in timp ce pretul cel mai bun poate fi obtinut doar daca nu va grabiti.

 

Promovarea ofertei

Promovarea ofertei dumneavoastra prin diverse modalitati de publicitate: site-uri imobiliare, publicatii locale sau/si nationale, reviste de afaceri etc. va ofera posibilitatea de a intra in contact direct atat cu potentialii clienti, cat si cu diferite agentii imobiliare. In functie de impactul publicitatii facute, puteti reveni la etapa pretului, facand modificarile necesare; cresterea sau scaderea pretului.

 

Alegerea unei agentii imobiliare

Este bine sa analizati toate ofertele primite si sa decideti daca doriti sa colaborati sau nu cu agentii imobiliare sau daca veti colabora exclusiv cu o singura agentie imobiliara. Negocierea pretului de vanzare al imobilului depinde in mare masura de toate aceste aspecte.

Nu uitati! Negociati totul pana la maxim, sa cereti in permanenta imposibilul ca sa fiti sigur ca veti obtine atat cel mai bun pret, cat si cele mai bune conditii de colaborare cu o agentie ( termeni, comisionae, taxe etc. )

De retinut!

  • Aratandu-va rezonabil si deschis la negociere puteti castiga cumparatorul de partea dumneavoastra;
  • Nu pierdeti contactul cu potentialii cumparatori;
  • Implicati-va direct in toate negocierile, chiar daca lucrati sau nu cu o singura agentie imobiliara. Tineti cont de sfatul agentului! Nu uitati ca el este de partea dumneavoastra.

Daca veti colabora cu o agentie imobiliara, atunci lucrurile sunt simple:

  • Agentia se ocupa de toate actele, dumneavoastra trebuie doar sa le semnati;
  • Nu uitati ca actele trebuie autentificate de un notar, vanzarea efectiva facandu-se doar in fata acestuia. Daca nu vindeti prin intermediul unei agentii, atunci tot la un notar trebuie sa ajungeti, numai ca actele trebuie sa le pregatiti singuri.
  • In cazul colaborarii cu o singura agentie/colaborare exclusiva puteti beneficia de anumite avantaje (in functie de agentia aleasa) :

– Promovarea ofertei imobiliare prin diferite mijloace cu impact maxim (internet, reviste si publicatii de specialitate, bannere etc.). Toate acestea sporesc sansele unei vanzari rapide;

– Comision preferential;

– Agentia va face toate demersurile necesare in vederea vanzarii imobilului;

– Daca imobilul este nelocuit puteti lasa cheile agentiei. Vizionarile se vor putea face oricand, fara ca dumneavoastra sa pierdeti timp;

– Agentia va negocia pentru dumneavoastra cel mai bun pret. Nu uitati ca marja de negociere este una dintre cele mai raspandite strategii aplicate pe piata imobiliara.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *