Cum vindeti o proprietate?

Vanzarea unei proprietati imobiliare implica mai multe aspecte importante, tocmai de aceea dorim sa va prezentam cateva informatii cu privire la pasii pe care trebuie sa ii urmati.

Actele proprietatii imobiliare

Inainte de a pune in vanzare proprietatea dumneavoastra imobiliara trebuie sa va asigurati ca toate actele sunt in regula:

–  Dreptul de proprietate trebuie intabulat si pus pe rol la administratia financiara;

–  Succesiunea incheiata;

–  Impozitele platite la zi;

–  Daca este cazul, ipoteca radiata din caietul de sarcini al imobilului.

Atentie! Puteti pierde o oferta foarte buna sau un client daca toate aceste aspecte nu sunt verificate si puse la punct.

Trebuie sa aveti in vedere faptul ca, majoritatea cumparatorilor sunt informati, asadar acestia analizeaza mai multe oferte. Evident ca vor alege cea mai avantajoasa oferta gasita in functie de criteriile de selectie.

 

Pretul ofertei

Pretul depinde in mare masura si de perioada de timp in care doriti sa vindeti proprietatea imobiliara. O vanzare urgenta presupune intotdeauna un pret mai mic, in timp ce pretul cel mai bun poate fi obtinut doar daca nu va grabiti.

 

Promovarea ofertei

Promovarea ofertei dumneavoastra prin diverse modalitati de publicitate: site-uri imobiliare, publicatii locale sau/si nationale, reviste de afaceri etc. va ofera posibilitatea de a intra in contact direct atat cu potentialii clienti, cat si cu diferite agentii imobiliare. In functie de impactul publicitatii facute, puteti reveni la etapa pretului, facand modificarile necesare; cresterea sau scaderea pretului.

 

Alegerea unei agentii imobiliare

Este bine sa analizati toate ofertele primite si sa decideti daca doriti sa colaborati sau nu cu agentii imobiliare sau daca veti colabora exclusiv cu o singura agentie imobiliara. Negocierea pretului de vanzare al imobilului depinde in mare masura de toate aceste aspecte.

Nu uitati! Negociati totul pana la maxim, sa cereti in permanenta imposibilul ca sa fiti sigur ca veti obtine atat cel mai bun pret, cat si cele mai bune conditii de colaborare cu o agentie ( termeni, comisionae, taxe etc. )

De retinut!

  • Aratandu-va rezonabil si deschis la negociere puteti castiga cumparatorul de partea dumneavoastra;
  • Nu pierdeti contactul cu potentialii cumparatori;
  • Implicati-va direct in toate negocierile, chiar daca lucrati sau nu cu o singura agentie imobiliara. Tineti cont de sfatul agentului! Nu uitati ca el este de partea dumneavoastra.

Daca veti colabora cu o agentie imobiliara, atunci lucrurile sunt simple:

  • Agentia se ocupa de toate actele, dumneavoastra trebuie doar sa le semnati;
  • Nu uitati ca actele trebuie autentificate de un notar, vanzarea efectiva facandu-se doar in fata acestuia. Daca nu vindeti prin intermediul unei agentii, atunci tot la un notar trebuie sa ajungeti, numai ca actele trebuie sa le pregatiti singuri.
  • In cazul colaborarii cu o singura agentie/colaborare exclusiva puteti beneficia de anumite avantaje (in functie de agentia aleasa) :

– Promovarea ofertei imobiliare prin diferite mijloace cu impact maxim (internet, reviste si publicatii de specialitate, bannere etc.). Toate acestea sporesc sansele unei vanzari rapide;

– Comision preferential;

– Agentia va face toate demersurile necesare in vederea vanzarii imobilului;

– Daca imobilul este nelocuit puteti lasa cheile agentiei. Vizionarile se vor putea face oricand, fara ca dumneavoastra sa pierdeti timp;

– Agentia va negocia pentru dumneavoastra cel mai bun pret. Nu uitati ca marja de negociere este una dintre cele mai raspandite strategii aplicate pe piata imobiliara.

 

 

 

 

Citește mai mult

Contractul de exclusivitate. Exclusivitatea in tranzactiile imobiliare

1. CONTRACTUL DE EXCLUSIVITATE

In segmentul imobiliar international clientii si multe agentii imobiliare prefera sa colaboreze prin intermediul Contractului de exclusivitate.

Ce reprezinta Contractul de exclusivitate?

Contractul de exclusivitate presupune acordarea exclusiva a dreptului de reprezentare in cazul unei vanzari, inchirieri sau cumparari si este incheiat intre client si o singura agentie imobiliara.

In Romania, conceptul de ”Contract de exclusivitate” este perceput ca fiind unul foarte strict. Din aceasta cauza, potentialii vanzatori si cumparatori sunt destul de rezervati fata de aceasta modalitate de colaborare cu agentiile imobiliare. Aceasta situatie este determinata de lipsa informatiilor corecte privind acest tip de contract.

Agentiile imobiliare profesioniste investesc bani si timp pentru a incheia (intermedia) tranzactia. Tocmai de aceea, agentiile sunt motivate de acordarea exclusivitatii.

Spre deosebire de cazurile  in care nu se incheie un astfel de contract, compania va investi mai multe resurse umane, materiale si logistica in vederea realizarii unei tranzactii rapide si profitabile pentru client.

In cazul exclusivitatii, agentia imobiliara isi prezinta punctual metodele de lucru si responsabilitatile, asadar termenii contractului de exclusivitate fiind foarte clar exprimati.

IMPORTANT

Clauzele contractuale pot fi negociate intre parti si poate exista flexibilitate in stabilirea continutului acestora. Clientul poate cere agentiei sa specifice detaliat demersurile intreprinse.

De ce sa colaboram cu agentia printr-un Contract de exclusivitate?

La incheierea unui contract de exclusivitate puteti beneficia de o serie de avantaje; unele dintre acestea nu le veti putea regasi in cadrul unui contract de colaborare obisnuit. Atunci cand apelati concomitent la serviciile mai multor agentii imobiliare, nu va puteti astepta la nici un fel de strategie de marketing din partea acestora. Oferta sau cererea vor fi introduse in baza de date si in cazul in care acestea se potrivesc cu alte cereri si oferte imobiliare se vor face prezentarile necesare. In caz contrar, vor intra pe lista de asteptare. De asemenea, agentiile vor aloca un buget minim pentru aceste situatii, deoarece probabilitatea de a munci degeaba este foarte mare. Din aceasta cauza, exista riscul ca oferta dumneavoastra sa aiba un impact scazut.

 

2. EXCLUSIVITATEA OFERTEI DE VANZARE

Ce reprezinta Exclusivitatea ofertei de vanzare?

Exclusivitatea ofertei de vanzare implica in primul rand prioritate in prezentarea acesteia catre toti potentialii cumparatori. Agentul imobiliar v-ar putea evalua proprietatea si v-ar putea sfatui in privinta obtinerii unui pret cat mai mare, dar real de vanzare; interesul fiind reciproc (comisionul va fi raportat la pretul de vanzare).

Clientul va fi sustinut fara rezerve de agentia imobiliara in discutiile de negociere. Totodata, puteti beneficia de o reducere la plata comisionului de intermediere, iar agentia va suporta si plata unora dintre taxele aferente vanzarii.

Modalitatile prin care va fi promovata vanzarea proprietatii vor fi cele mai eficiente (banner, anunturi in ziare si reviste cu specific imobiliar, internet etc.), agentia avand rolul si obligatia de a investi in promovare pana la vanzarea proprietatii.

Exista situatii in care agentiile imobiliare profesioniste colaboreaza cu alte agentii in vederea urgentarii tranzactiei. Prin acest lucru, clientul va economisi timp. O alta situatie prin care proprietarul poate castiga timp este cea in care imobilul supus vanzarii, fiind nelocuit, proprietarul poate alege sa ofere cheile agentiei, acest lucru urmand sa fie stipulat in contractul de exclusivitate.

Vizionarile vor putea fi facute oricand, interesul companiei imobiliare fiind comun cu cel al vanzatorului. In cazul nerespectarii clauzelor contractuale puteti refuza plata comisionului pentru intermediere si puteti rezilia contractul de exclusivitate.

Citește mai mult